Bakłażan na 2 sposoby

Pora na bakłażany! Staramy się dogodzić każdemu, dlatego u nas ponownie dwa warianty: mięsna i wegetariańska. Faszerowany bakłażan to świetny pomysł na obiad, który zachwyci każdego!

Bakłażan na 2 sposoby

Informacje:

Ilość porcji: 2

Czas wykonania: 30 minut + 45 minut czas pieczenia

Poziom trudności
50%

Składniki:

Sposób wykonania:

Pracę rozpoczynamy od zagotowania wody na soczewicę. Gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka soczewicy przypada na 2 szklanki wody). W czasie, gdy soczewica gotuje się, bakłażany kroimy wzdłuż i pozbywamy ich miąższu, tworząc łódeczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i opruszamy solą. Cebulę i marchewkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz papryką wędzoną – smażymy. Do ugotowanej soczewicy dodajemy szpinak i przyprawy – dusimy do miękkości szpinaku, natomiast do patelni z mięsem dorzucamy posiekany miąższ bakłażanów, podlewamy odrobiną wody i również dusimy zawartość. Łódeczki bakłażanów faszerujemy: jedną część mięsem i posypujemy wędzonym twarogiem, drugą soczewicą i układamy na wierzch przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do miękkości łódeczek).

Smacznego !

Polecane produkty:

Bakłażan na 2 sposoby!

Pora na bakłażany! Staramy się dogodzić każdemu, dlatego u nas ponownie dwa warianty: mięsna i wegetariańska. Faszerowany bakłażan to świetny pomysł na obiad, który zachwyci każdego!

Typ: Danie Główne

Czas przygotowania: PT1H15M

Składniki przepisu: