Chałka

Chałka to wypiek, który ma same zalety, ponieważ wymaga od nas minimum pracy, a smak i jej rozmiar powala! Puszysta, lekka, maślana, z chrupiącą kruszonką… czego chcieć więcej?

Chałka

Informacje:

Ilość porcji: 15-20

Czas wykonania: do 1h

Poziom trudności:
30%

Składniki:

Chałka:

Kruszonka:

Sposób wykonania:

Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy cukier i kruszymy drożdże. Odstawiamy do momentu pojawienia się piany. Do miski robota kuchennego dodajemy zaczyn z drożdżami, olej, mąkę, ksylitol i jajko. Wyrabiamy ciasto mikserem lub ręcznie. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: zimne masło rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto na chałkę delikatnie rozciągamy i dzielimy na cztery równe wałeczki, które zaplatamy w dowolny sposób. Sypiemy obficie kruszonką i pieczemy około 25 minut (do zarumienienia).

Smacznego !

Polecane produkty:

Chałka – idealna, najlepsza, to wspaniałe ciasto na każdą okazję!

Chałka to wypiek, który ma same zalety, ponieważ wymaga od nas minimum pracy, a smak i jej rozmiar powala! Puszysta, lekka, maślana, z chrupiącą kruszonką… czego chcieć więcej?

Typ: Deser

Czas przygotowania: PT1H00M

Składniki przepisu: