Chleb pszenno-orkiszowy z orzechami włoskimi

Okrągłe bochenki nie muszą wiązać się z wielokrotnym wyrastaniem, składaniem i dużymi umiejętnościami… Opracowaliśmy recepturę, dzięki której pachnący i rumiany chlebek wykona nawet totalny lajk kulinarny! Do dzieła!

Chleb Pszenno-Orkiszowy

Informacje:

Ilość porcji: 2 małe bochenki

Czas wykonania: 2,5-3 godziny wraz z czasem na wyrastanie i pieczenie

Poziom trudności
40%

Składniki:

Sposób wykonania:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i czekamy, aż się aktywują (powstanie piana). Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (orzechy włoskie wcześniej delikatnie prażymy na suchej patelni) i całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, dużej miski i odstawiamy do podwojenia swojej objętości pod przykryciem (ok 1,5-2h). Po tym czasie, wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części i z każdej formujemy okrągły bochenek podsypując co jakiś czas mąką. Przekładamy chlebki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut do podrośnięcia (wtedy najlepiej nagrzać piekarnik do 220 stopni). Chlebki pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego !

Polecane produkty:

Chleb pszenno-orkiszowy z orzechami włoskimi – totalna rozkosz dla podniebienia!

Okrągłe bochenki nie muszą wiązać się z wielokrotnym wyrastaniem, składaniem i dużymi umiejętnościami… Opracowaliśmy recepturę, dzięki której pachnący i rumiany chlebek wykona nawet totalny lajk kulinarny! Do dzieła!

Typ: Pieczywo

Czas przygotowania: PT3H00M

Składniki przepisu: