Odpowiednie żywienie a trening
Osiągnięcie wymarzonej sylwetki bez wątpienia wiąże się z połączenia racjonalnej, pełnowartościowej diety oraz dobrze dobranej aktywności fizycznej. W momencie wdrożenia treningu, niezmiernie istotne jest żywienie okołotreningowe, które przede wszystkim wpływa na samopoczucie przed, w trakcie i po treningu.
Po co jeść przed treningiem?
Jak powszechnie wiadomo, człowiek do utrzymania podstawowych funkcji życiowych i prawidłowego funkcjonowania potrzebuje paliwa. Wykonywanie najprostszych czynności, a już włączenie aktywności fizycznej to dla naszego organizmu spory wysiłek. W posiłkach okołotreningowych ważne jest nie tylko odpowiednie pokrycie zapotrzebowania na energię, ale także wybór odpowiednich produktów, które są jej źródłem. Po co jeść przed treningiem?
Posiłek przedtreningowy wspiera odbudowę glikogenu mięśniowego, ale także uzupełnia po całonocnym poście – glikogen wątrobowy. Dodatkowo, spożywając posiłek przed treningiem z pewnością unikniemy uczucia głodu w trakcie sesji. Jedzenie przed treningiem to także jego lepsza jakość. Warto tutaj zaznaczyć, że organizm, któremu nie dostarczymy paliwa w postaci kilokalorii przed aktywnością fizyczną, będzie ją czerpał z mięśni, co na ogół nie jest pożądanym efektem. Nie można zapomnieć również o tym, że brak energii dostarczonej wraz z dobrym pożywieniem równa się zmniejszeniem efektywności treningu i wydolności.
Co jeść przed treningiem?
Na samym wstępie trzeba zaznaczyć, aby posiłki przedtreningowe nie były dla nas eksperymentem. Warto zaufać sprawdzonym, lubianym produktom. Dzięki temu znacząco ograniczymy dolegliwości jelitowych. Kolejnym, ważnym aspektem jest czas, który pozostał do rozpoczęcia wysiłku fizycznego. Im jest on krótszy, tym nasze danie powinno przybierać bardziej płynną formę, być łatwo przyswajalne i nie zalegać długo w żołądku. Przykładowo, na 30-60 minut do rozpoczęcia treningu, warto postawić na łatwostrawnego szejka, niżeli potrawę stałą. Optymalny czas na spożycie posiłku bogatego zarówno w węglowodany proste, jak i złożone to 2-3 godziny. Zaleca się tutaj wybór produktów zbożowych, takich jak: pieczywo razowe, kasze, płatki owsiane czy makaron. Warto również dostarczyć organizmowi cenne białko, które przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Duże ilości łatwo przyswajalnego białka zawierają: jogurt naturalny, twaróg, chude mięso, ryby, jaja czy nasiona roślin strączkowych. Kluczowe jest dobre nawodnienie, które nie tylko wpływa na efektywność treningu, ale także powoduje lepszą przyswajalność wielu składników odżywczych. Bez wątpienia, przed treningiem nie są wskazane potrawy ciężkostrawne. Nie poleca się również produktów, które mogą wywoływać nieprzyjemne wzdęcia, na przykład fasola, kapusta czy groch. Pamiętajmy, że kluczowe są indywidualne predyspozycje sportowca oraz uczucie komfortu w trakcie sesji treningowej.
Przykłady posiłków przedtreningowych (na 3 godziny przed treningiem)
- Omlet z płatków owsianych/jaglanych, podawany z warzywami
- Owsianka na napoju roślinnym/mleku z jogurtem, owocami i małą garścią orzechów
- Pierś z kurczaka/indyka/porcja chudej ryby gotowana na parze lub pieczona z małą ilością oliwy, podana z kaszą gryczaną/jaglaną/makaronem oraz warzywami w postaci gotowanej lub surówki
- Kanapka z rybą/chudym mięsem/jajkiem i warzywami
Przykłady przekąsek przedtreningowych (30-60 minut przed treningiem)
Co jeść przed treningiem – podsumowanie
Pamiętajmy, że dobrze dobrana strategia treningowa i odpowiednia regeneracja nie są gwarantem sukcesu w sporcie. Całości z pewnością dopełnia tutaj dieta, zarówno przed, jak i potreningowa, która pozwala na przystąpienie do każdego treningu w optymalnym stanie, zapewnia dobre samopoczucie i komfort w trakcie ćwiczeń. Odpowiednio skomponowane posiłki niwelują uporczywe dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sportowcy to także bez wątpienia grupa osób, która powinna zwracać uwagę na skład swoich potraw oraz czas ich spożycia.