Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i pomidorami

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Wypróbuj przepisu na zapiekane cukinie z aromatycznym wnętrzem, a przekonasz się, że wegetariańskie nie znaczy bez smaku! Warto korzystać z sezonu na dorodne cukinie, a także modyfikować dodatki farszu według własnych upodobań. Idealny pomysł na wartościowy obiad czy lekką kolację.

Faszerowane Cukinie

Informacje:

Ilość porcji: 2

Czas wykonania: 20 minut + 25 minut czas pieczenia

Poziom trudności
50%

Składniki:

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną lub ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy ostrożnie miąższ. Na oliwie podsmażamy startą pietruszkę i seler oraz posiekanego brokuła. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dorzucamy miąższ cukinii, chwilę dusimy i zalewamy całość pomidorami. Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu, na koniec mieszamy z ugotowaną kaszą lub ryżem i rodzynkami. W razie konieczności doprawiamy do smaku. Wydrążone łódeczki z cukinii wypełniamy farszem i posypujemy startym serem. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.

Smacznego !

Polecane produkty:

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i pomidorami – ciekawy i pyszny, wegetariański obiad!

Nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa? Wypróbuj przepisu na zapiekane cukinie z aromatycznym wnętrzem, a przekonasz się, że wegetariańskie nie znaczy bez smaku! Warto korzystać z sezonu na dorodne cukinie, a także modyfikować dodatki farszu według własnych upodobań. Idealny pomysł na wartościowy obiad czy lekką kolację.

Typ: Danie Główne

Czas przygotowania: PT0H45M

Składniki przepisu: