Jak można się domyślić, obecnie dzienne spożycie soli znacznie przekracza zalecaną dawkę. Czy to oznacza skazanie na jedzenie potraw bez smaku? Co zrobić, aby uchronić się przed konsekwencjami zdrowotnymi, które wynikają z nadmiaru soli w diecie, ale również jeść smacznie? Na te oraz szereg innych nurtujących pytań odpowiadamy w poniższym artykule. 

Wpływ soli na organizm

Bez wątpienia, sól jest najpopularniejszą przyprawą na całym świecie. Sól towarzyszy nam od pokoleń, na co dzień i od święta, ba! Nowożeńców wita się nawet chlebem i solą, co ma zapewnić miłość, trwałość i dostatek w życiu. Sól wydobywa smak potraw, ale używa się jej także do kiszenia, konserwowania czy marynowania. Sól jest nieodłącznym elementem każdej kuchni, jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi sód, który stanowi pierwiastek niezbędny do życia. Warto wiedzieć, że ten składnik mineralny jest odpowiedzialny za utrzymanie prawidłowego ciśnienia osmotycznego płynów ustrojowych, dodatkowo chroni nas przed odwodnieniem i zapewnia dobre funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. 

Z ilością soli w ciągu dnia nie jest wcale trudno przesadzić. Statystycznie, każdy z nas nadużywa soli w diecie. Rekomenduje się, aby nie przekraczać 5 g soli dziennie, co stanowi 1 płaską łyżeczkę, jednak w większości przypadków w praktyce ilość ta jest średnio dwa razy większa. Prawdą jest, że sód jest składnikiem mineralnym, szalenie istotnym w naszym codzienny modelu żywienia, jednak jego nadmiar może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Objawy, które powinny wzbudzić naszą czujność to:

  • obrzęki – organizm poprzez wysokie spożycie sodu i przyjmowania dużej ilości płynów (nadmiar sodu wzmaga pragnienie) gromadzi nadmiar wody, czego konsekwencją są widoczne gołym okiem obrzęki,
  • pulsujący ból głowy – zbyt duża ilość sodu powoduje zwiększenie ciśnienia tętniczego krwi, co z kolei doprowadza do przewlekłego bólu głowy,
  • częste oddawanie moczu. 

Wysokie ciśnienie krwi spowodowane nadmiarem sodu w organizmie jest jednym z czynników, które powodują wystąpienie nadciśnienia tętniczego, co za tym idzie jest to już prosta droga do udaru mózgu, zawału czy niewydolności serca. 

W jakich produktach jest ukryta sól?

Nie każdy wie, że sól spożywamy nie tylko w potrawach, do których ją dodamy. Warto wiedzieć, że pierwiastek, jakim jest sód znajduje się naturalnie w produktach, takich jak biała kapusta, pomidory czy brokuły. Największe zagrożenie w kontekście niekontrolowanego spożycia soli stanowi jednak zdecydowany nadmiar żywności przetworzonej. Tanie, łatwe do przygotowania dania gotowe, słabej jakości wędliny, wszelkie konserwy, koncentraty zup i sosów, dania typu instant, słone przekąski… To tylko niektóre “bomby” ukrytej soli.

Jak ograniczyć sól w diecie?

Zapewne, każdy z nas zdaje sobie sprawę z zagrożeń zdrowotnych, które wynikają z nadmiernej ilości soli w naszej codziennej diecie. Cóż… sami nie przepadamy za jałowymi potrawami! Istnieją jednak sposoby na zmniejszenie udziału soli w jadłospisie, jednocześnie zapewniając sobie prawdziwą wycieczkę po smakach świata! 

Wzbogać swoją kuchnię o rozmaite mieszanki ziół i dobrej jakości przypraw

Unikalne, zdrowe zioła to nie tylko wyrazisty aromat, ale także wiele cennych korzystnych właściwości zdrowotnych! Niektóre z nich wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, poprawiające trawienie czy przyspieszające metabolizm. Wśród ziół dostępnych w naszym sklepie, bezwzględnymi faworytami są zioła prowansalskie, cudowny majeranek czy idealne oregano. Posiadamy także przyprawy, które skutecznie rozgrzewają organizm, są to cynamon i kurkuma. Prawdziwych koneserów smaku odsyłamy do zapoznania się z garam masalą, czubrycą czerwoną oraz złocistym curry

Zacznij gotować, zrezygnuj z gotowców

Ilość dodanej soli do popularnych gotowców jest po prostu przerażająca. Istnieje szereg bardzo prostych w przygotowaniu przepisów, które bazują na ogólnodostępnych produktach. Rozwijajmy się kulinarnie! Gotowanie poszerza horyzonty, pozwala odkryć nowe smaki, a także sprawia, że robimy to dużo bardziej świadomie. 

Pamiętaj, że “light” nie zawsze oznacza lepiej

Wiele produktów oznaczonych na etykietach jako “light”, czy całkowicie odtłuszczone może być wypełnione szczerym dodatkiem soli i cukru. Bądźmy świadomymi konsumentami i czytajmy etykiety, ponieważ w niektórych przypadkach znacznie zdrowszym wyborem będzie sięgnięcie po wersję pełnotłustą, niżeli teoretycznie “odchudzoną”. 

Nie rezygnuj z soli całkowicie

Jak wcześniej wspomnieliśmy, zalecaną dzienną dawką soli jest 5g, co stanowi około 1 płaską łyżeczkę do herbaty. Warto pamiętać, że sól pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej, jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, dlatego też nie popadajmy w restrykcje! Zachęcamy do przeanalizowania swojego dotychczasowego sposobu żywienia oraz do otwarcia się na nowe doznania smakowe.