Drogi kliencie <3
Jesteśmy jednym z największych sprzedawców mąki na allegro. Posiadamy małą ale przytulną i dobrze zorganizowaną "magazyno-spiżarenkę", do której dostawy mąki docierają 1-2 razy w tygodniu. Dzięki temu macie Państwo pewność, że zakupiona u nas mąka jest świeża i pochodzi niemal "prosto z młyna" ;-) !
Kasza manna - 1kg ToTa
Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Niestety dziś jest niedoceniona. Warto zgłębić się w jej dobroczynne właściwości, bowiem swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Charakterystyka produktu
- Barwa: jasna
- Zapach: wyraźny
- Zastosowanie: grysik, fit wypieki, zupy, kluski
- Przechowywanie: suche, ciemne miejsce bez dostępu tlenu
Skład: Bielmo mączne pszenicy, zawiera gluten.
Wartość odżywcza w 100 g:
wartość energetyczna: 1457 kJ
wartość energetyczna: 348 kcal
białko: 8,7 g
błonnik: 2,5 g
węglowodany: 77 g (w tym cukry: 0,1 g)
tłuszcz: 1,3 g
(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g)
sól: 0,01 g
Kasza manna
Kasza manna jest otrzymywana podczas wysokiego przemiału pszenicy. Ma drobne ziarna, biało-kremową barwę i słodkawy, świeży zapach. Najbardziej znanym sposobem jej przyrządzenia jest kasza manna na mleku. Panuje przekonanie, że kasza manna jest odpowiednia tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego, gdyż można z jej udziałem wyczarować niezwykłe potrawy.
Kasza manna - właściwości
Kasza manna powinna pojawić się w jadłospisach osób, zmagających się z chorobami układu pokarmowego. Zarówno kasza manna na wodzie, jak i na mleku jest lekkostrawna, a jej słodkawy smak powoduje, że bardzo chętnie sięgają po nią dzieci. Jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie, deser lub kolację. Ten rodzaj kaszy jest pozyskiwany z pszenicy zwykłej, a to przekłada się na wysoką kaloryczność. Zawiera małe ilości błonnika, białka i witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych znajdziemy w jej składzie fosfor, żelazo i miedź.
Kasza manna - przepis !
Kaszę manną wykorzystuje się zarówno jako samodzielna potrawa, ale także jako zagęstnik zup, sosów czy ciast. Można ją przygotować na wodzie, jak i na mleku. Najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana na gęsto. Aby taką uzyskać, należy zagotować 50g kaszy mannej przez 2 minuty w 0,4l lekko osolonego wrzątku. Warto wzbogacić jej smak o dodatek szczypty soli, jak również świeżych owoców lub musów.
Kasza manna - kcal i indeks glikemiczny
Kasza manna należy do kasz pszennych, co wpływa na jej wysoką kaloryczność (jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz). Ze względu na dużą ilość węglowodanów, charakteryzuje się także wysokim indeksem glikemicznym. 100 g kaszy mannej dostarcza około 350 kcal.
Najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki krupczatki:
✔ Kasza manna - ile waży?
Aby przygotować idealny deser z udziałem tego rodzaju kaszy, warto znać się na miarach domowych. Stołowa łyżka kaszy waży 12 g, natomiast szklanka kaszy o pojemności 250 ml to około 170 g.
✔ Kasza manna - jak zrobić?
Pyszne śniadanie z jej udziałem zrobimy już w kilka minut! Jeśli mamy ochotę na kaszę manną na mleku, podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru/słodzika, następnie wsypujemy odmierzoną ilość kaszy (4 łyżki), całość energicznie mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia. Tak przygotowana kasza manna to gwarant wspaniałych wspomnień z dzieciństwa!
✔ Ile kalorii ma kasza manna?
Kasza manna należy do produktów wysokokalorycznych i w 100g dostarcza około 350 kcal.
✔ Kiedy kasza manna dla niemowlaka?
Produkty zbożowe do diety maluszków możemy wprowadzać już w 5-6 miesiącu życia. Kasza manna zawiera gluten, a ten może pojawić się w jadłospisie najmłodszych nie wcześniej, niż po 17. tygodniu życia i nie później niż po ukończeniu 12. miesiąca życia.
✔ Ile kalorii ma kasza manna na mleku?
Standardowa porcja deseru, składającego się z około 50g (4 łyżek) kaszy manny ugotowanej na szklance mleka 3,2% (250 ml) z dodatkiem łyżki cukru dostarczy około 370 kcal. Kaloryczność kaszki zwiększy się po dodaniu owoców lub przecieru owocowego.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzin naszych pozostałych ofert, w których spośród mąk można znaleźć:
- Mąkę do pizzy TYP 00 – bardzo lekka, dlatego ciasto do pizzy z udziałem tego rodzaju mąki jest jednocześnie chrupie oraz puszyste i odpowiednio wyrośnięte.
- Mąkę pszenną tortową TYP 450 / TYP 405 EXTRA – wręcz idealna do przygotowania doskonałego biszkoptu, ciasta na naleśniki i gofry. Najbardziej uniwersalna spośród wszystkich rodzajów mąk, a jej wysoka jakość przekłada się na efekt końcowy potraw mącznych.
- Mąkę pszenną luksusową TYP 500 – jest dobrym wyborem do produkcji domowego ciasta na pierogi, makaron i innych wyrobów cukierniczych. Z pomocą mąki luksusowej przygotujemy idealne kruche ciasto, babki, a także typowe pszenne pieczywo.
- Mąkę pszenną Tradycyjną TYP 550 – niezawodny wybór dla kucharzy i piekarzy, zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych zastosowaniach. Dzięki średniej zawartości glutenu i idealnej strukturze, pozwala osiągnąć perfekcyjne rezultaty w każdej kuchni.
- Makę pszenną uniwersalną TYP 650 - jak sama nazwa wskazuje "uniwersalna"! Spróbujcie nią do zasmażek i zagęszczenia sosów. Nie ma z nią wpadek z wypiekami ;)
- Mąkę żytnią TYP 720 – jeden z podstawowych składników zdrowego chleba na zakwasie, którego aromat będzie rozchodził się dumnie po Waszych domach!
- Mąkę żytnią PYTLOWĄ TYP 980 - Technologia produkcji tej maki sięga już średniowiecza. Od wieków sprawdzona jako doskonała do wypieku podpłomyków, chlebów, prowadzenia zakwasów czy do kiszenia na staropolski żur, niewątpliwie nr jeden w Polsce.
- Mąkę pszenną chlebową typ 750 – idealna do wypieku pulchnego bochenka, ale także rumianych bułeczek, produkcji makaronów, naleśników i ciasta na pierogi.
- Mąkę orkiszową jasną TYP 650 – zdecydowanie bardziej wartościowa, niż klasyczna mąka pszenna. Lekka i uniwersalna.
- Mąkę orkiszową pełnoziarnistą TYP 2000 – znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Mąka orkiszowa może stanowić podstawę lekkich, zdrowych wypieków, lecz ze względu na widoczną obecność otrąb, wymaga dodatku większej ilości wody.
- Mąkę żytnią razową TYP 2000 – mąka doskonała do dokarmiania naszego domowego zakwasu żytniego, charakteryzuje się wysoką zawartością cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ze względu na niski stopień zmielenia, warto łączyć ją z innymi rodzajami mąk.
- Mąkę pszeną graham TYP 1850 - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę pszeną pełnoziarnistą - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę żytnią pełnoziarnistą - Mąkę żytnią pełnoziarnistą można użyć do zdrowych żytnich wypieków, czy panierki.
- Mąkę krupczatkę TYP 450 - Studiując przepis na idealny biszkopt do tortu, z pewnością natkniemy się w nim na dodatek krupczatki. Wymieszanie właśnie tego typu mąki z pszenną jest sekretem udanego wypieku!
- Kasza manna - Używana od wieków! Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kto z nas nie pamięta grysików ;-) ?
- Otręby pszenne/orkiszowe/żytnie - niedoceniony dodatek do pieczenia chleba i pysznych śniadań.
- SEMOLA - zwana też semoliną! Pozwala na uzyskanie sprężystego i nierozpadającego się ciasta. Każdy Pizzerman wie, że nie obejdzie się bez niej przy wyrabianiu ciasta!
- Drożdze suche - dzięki nim każdy rodzaj ciasta równo wyrośnie. Drożdże posiadają wysoką zdolność fermentacji. Są idealne do wypieku ciast, pieczywa, czy pizzy.
- ZAKWAS na chleb razowy TYP 2000 lub TYP 720 - nie sposób nie wspomnieć o pożytecznych właściwościach ZAKWASU, który produkujemy samodzielnie i z wielką troską. Nasz zakwas dokarmiamy systematycznie najwyższej jakości mąką żytnią, dzięki czemu mamy pewność, że domowe chleby będą maksymalnie odżywcze. Otwierajcie razem z nami domowe piekarnie i zarażajcie tym nawykiem najbliższych! Każdy wie, że domowe = NAJLEPSZE!
- Oraz pozostałe: MIGDAŁOWA, GRYCZANA, KOKOSOWA, JAGLANA, ŻYTO KRZYCA, OWSIANA, RYŻOWA, KUKURYDZIANA, Z CIECIORKI.