DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty i punkty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty i punkty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty i punkty | 199 zł kurier
DARMOWA DOSTAWA ! Od 99 zł automaty i punkty | 199 zł kurier
Gwarancja wysyłki do 14:00
Zatrudniamy legalnie!
Powroty są najlepszą recenzją
Manufaktura z przedmieścia Bieszczad
  • Gwarancja wysyłki do 14:00
  • Zatrudniamy legalnie!
  • Powroty są najlepszą recenzją
  • Manufaktura z przedmieścia Bieszczad
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Kasza manna 1 KG

Producent: ToTa! (przejdź do produktów)
Przejdź do sekcji Opinie
Cena 3,48 zł

Ceny podane bez kosztów dostawy.

szt.
Dostępność:
średnia ilość
Czas wysyłki: W dni robocze do godziny 14:00
Zapytaj o produkt

Kod produktu: 5907996360857

Autopay

Opis

Drogi kliencie <3

Jesteśmy jednym z największych sprzedawców mąki na allegro. Posiadamy małą ale przytulną i dobrze zorganizowaną "magazyno-spiżarenkę", do której dostawy mąki docierają 1-2 razy w tygodniu. Dzięki temu macie Państwo pewność, że zakupiona u nas mąka jest świeża i pochodzi niemal "prosto z młyna" ;-) !

Kasza manna - 1kg ToTa

Kasza manna to jeden z najstarszych produktów spożywczych. Niestety dziś jest niedoceniona. Warto zgłębić się w jej dobroczynne właściwości, bowiem swobodnie może konkurować z ziemniakami, ryżem lub makaronem.

Charakterystyka produktu

  • Barwa: jasna
  • Zapach: wyraźny
  • Zastosowanie: grysik, fit wypieki, zupy, kluski
  • Przechowywanie: suche, ciemne miejsce bez dostępu tlenu

Skład: Bielmo mączne pszenicy, zawiera gluten.

Wartość odżywcza w 100 g:

wartość energetyczna: 1457 kJ

wartość energetyczna: 348 kcal

białko: 8,7 g

błonnik: 2,5 g

węglowodany: 77 g (w tym cukry: 0,1 g)

tłuszcz: 1,3 g

(w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g)

sól: 0,01 g

Kasza manna

Kasza manna jest otrzymywana podczas wysokiego przemiału pszenicy. Ma drobne ziarna, biało-kremową barwę i słodkawy, świeży zapach. Najbardziej znanym sposobem jej przyrządzenia jest kasza manna na mleku. Panuje przekonanie, że kasza manna jest odpowiednia tylko dla dzieci. Nic bardziej mylnego, gdyż można z jej udziałem wyczarować niezwykłe potrawy.

Kasza manna - właściwości

Kasza manna powinna pojawić się w jadłospisach osób, zmagających się z chorobami układu pokarmowego. Zarówno kasza manna na wodzie, jak i na mleku jest lekkostrawna, a jej słodkawy smak powoduje, że bardzo chętnie sięgają po nią dzieci. Jest świetnym pomysłem na sycące śniadanie, deser lub kolację. Ten rodzaj kaszy jest pozyskiwany z pszenicy zwykłej, a to przekłada się na wysoką kaloryczność. Zawiera małe ilości błonnika, białka i witamin z grupy B. Wśród składników mineralnych znajdziemy w jej składzie fosfor, żelazo i miedź.

Kasza manna - przepis !

Kaszę manną wykorzystuje się zarówno jako samodzielna potrawa, ale także jako zagęstnik zup, sosów czy ciast. Można ją przygotować na wodzie, jak i na mleku. Najlepiej smakuje, gdy jest przygotowana na gęsto. Aby taką uzyskać, należy zagotować 50g kaszy mannej przez 2 minuty w 0,4l lekko osolonego wrzątku. Warto wzbogacić jej smak o dodatek szczypty soli, jak również świeżych owoców lub musów.

Kasza manna - kcal i indeks glikemiczny

Kasza manna należy do kasz pszennych, co wpływa na jej wysoką kaloryczność (jest jedną z najbardziej kalorycznych kasz). Ze względu na dużą ilość węglowodanów, charakteryzuje się także wysokim indeksem glikemicznym. 100 g kaszy mannej dostarcza około 350 kcal.

Najczęściej zadawane pytania dotyczące mąki krupczatki:

✔ Kasza manna - ile waży?

Aby przygotować idealny deser z udziałem tego rodzaju kaszy, warto znać się na miarach domowych. Stołowa łyżka kaszy waży 12 g, natomiast szklanka kaszy o pojemności 250 ml to około 170 g.

✔ Kasza manna - jak zrobić?

Pyszne śniadanie z jej udziałem zrobimy już w kilka minut! Jeśli mamy ochotę na kaszę manną na mleku, podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru/słodzika, następnie wsypujemy odmierzoną ilość kaszy (4 łyżki), całość energicznie mieszamy i trzymamy na ogniu do momentu zagotowania i zgęstnienia. Tak przygotowana kasza manna to gwarant wspaniałych wspomnień z dzieciństwa!

✔ Ile kalorii ma kasza manna?

Kasza manna należy do produktów wysokokalorycznych i w 100g dostarcza około 350 kcal.

✔ Kiedy kasza manna dla niemowlaka?

Produkty zbożowe do diety maluszków możemy wprowadzać już w 5-6 miesiącu życia. Kasza manna zawiera gluten, a ten może pojawić się w jadłospisie najmłodszych nie wcześniej, niż po 17. tygodniu życia i nie później niż po ukończeniu 12. miesiąca życia.

✔ Ile kalorii ma kasza manna na mleku?

Standardowa porcja deseru, składającego się z około 50g (4 łyżek) kaszy manny ugotowanej na szklance mleka 3,2% (250 ml) z dodatkiem łyżki cukru dostarczy około 370 kcal. Kaloryczność kaszki zwiększy się po dodaniu owoców lub przecieru owocowego.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzin naszych pozostałych ofert, w których spośród mąk można znaleźć:

  • Mąkę do pizzy TYP 00 – bardzo lekka, dlatego ciasto do pizzy z udziałem tego rodzaju mąki jest jednocześnie chrupie oraz puszyste i odpowiednio wyrośnięte.
  • Mąkę pszenną tortową TYP 450 / TYP 405 EXTRA – wręcz idealna do przygotowania doskonałego biszkoptu, ciasta na naleśniki i gofry. Najbardziej uniwersalna spośród wszystkich rodzajów mąk, a jej wysoka jakość przekłada się na efekt końcowy potraw mącznych.
  • Mąkę pszenną luksusową TYP 500 – jest dobrym wyborem do produkcji domowego ciasta na pierogi, makaron i innych wyrobów cukierniczych. Z pomocą mąki luksusowej przygotujemy idealne kruche ciasto, babki, a także typowe pszenne pieczywo.
  • Mąkę pszenną Tradycyjną TYP 550 – niezawodny wybór dla kucharzy i piekarzy, zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych zastosowaniach. Dzięki średniej zawartości glutenu i idealnej strukturze, pozwala osiągnąć perfekcyjne rezultaty w każdej kuchni.
  • Makę pszenną uniwersalną TYP 650 - jak sama nazwa wskazuje "uniwersalna"! Spróbujcie nią do zasmażek i zagęszczenia sosów. Nie ma z nią wpadek z wypiekami ;)
  • Mąkę żytnią TYP 720 – jeden z podstawowych składników zdrowego chleba na zakwasie, którego aromat będzie rozchodził się dumnie po Waszych domach!
  • Mąkę żytnią PYTLOWĄ TYP 980 - Technologia produkcji tej maki sięga już średniowiecza. Od wieków sprawdzona jako doskonała do wypieku podpłomyków, chlebów, prowadzenia zakwasów czy do kiszenia na staropolski żur, niewątpliwie nr jeden w Polsce.
  • Mąkę pszenną chlebową typ 750 – idealna do wypieku pulchnego bochenka, ale także rumianych bułeczek, produkcji makaronów, naleśników i ciasta na pierogi.
  • Mąkę orkiszową jasną TYP 650 – zdecydowanie bardziej wartościowa, niż klasyczna mąka pszenna. Lekka i uniwersalna.
  • Mąkę orkiszową pełnoziarnistą TYP 2000 – znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Mąka orkiszowa może stanowić podstawę lekkich, zdrowych wypieków, lecz ze względu na widoczną obecność otrąb, wymaga dodatku większej ilości wody.
  • Mąkę żytnią razową TYP 2000 – mąka doskonała do dokarmiania naszego domowego zakwasu żytniego, charakteryzuje się wysoką zawartością cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ze względu na niski stopień zmielenia, warto łączyć ją z innymi rodzajami mąk.
  • Mąkę pszeną graham TYP 1850 - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
  • Mąkę pszeną pełnoziarnistą - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
  • Mąkę żytnią pełnoziarnistą - Mąkę żytnią pełnoziarnistą można użyć do zdrowych żytnich wypieków, czy panierki.
  • Mąkę krupczatkę TYP 450 - Studiując przepis na idealny biszkopt do tortu, z pewnością natkniemy się w nim na dodatek krupczatki. Wymieszanie właśnie tego typu mąki z pszenną jest sekretem udanego wypieku!
  • Kasza manna - Używana od wieków! Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kto z nas nie pamięta grysików ;-) ?
  • Otręby pszenne/orkiszowe/żytnie - niedoceniony dodatek do pieczenia chleba i pysznych śniadań.
  • SEMOLA - zwana też semoliną! Pozwala na uzyskanie sprężystego i nierozpadającego się ciasta. Każdy Pizzerman wie, że nie obejdzie się bez niej przy wyrabianiu ciasta!
  • Drożdze suche - dzięki nim każdy rodzaj ciasta równo wyrośnie. Drożdże posiadają wysoką zdolność fermentacji. Są idealne do wypieku ciast, pieczywa, czy pizzy.
  • ZAKWAS na chleb razowy TYP 2000 lub TYP 720 - nie sposób nie wspomnieć o pożytecznych właściwościach ZAKWASU, który produkujemy samodzielnie i z wielką troską. Nasz zakwas dokarmiamy systematycznie najwyższej jakości mąką żytnią, dzięki czemu mamy pewność, że domowe chleby będą maksymalnie odżywcze. Otwierajcie razem z nami domowe piekarnie i zarażajcie tym nawykiem najbliższych! Każdy wie, że domowe = NAJLEPSZE!
  • Oraz pozostałe: MIGDAŁOWA, GRYCZANA, KOKOSOWA, JAGLANA, ŻYTO KRZYCA, OWSIANA, RYŻOWA, KUKURYDZIANA, Z CIECIORKI.

 

Opinie

0.00
Liczba ocen: 0
Oceń i opisz

Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.

Nasze bestsellery

    Newsletter