Tarta z cukinią

Tarta to zawsze świetny pomysł! Sprawdzi się zarówno jako pożywny i konkretny obiad, jak i smaczna, imprezowa przekąska. Wykorzystujcie sezonowe warzywa, odważnie łączcie smaki i bawcie się w kuchni!

Tarta z Cukinią

Informacje:

Ilość porcji: 10

Czas wykonania: 45 minut + 45 minut czas pieczenia

Poziom trudności
35%

Składniki:

Sposób wykonania:

Ciasto przygotuj z tego przepisu.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce do tarty. Nakłuwamy w wielu miejscach widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie cebulę siekamy drobno i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy następnie pokrojone pieczarki. Całość dusimy razem na patelni. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. W osobnej misce łączymy pozostałe składniki tarty: startą na grubych oczkach cukinię, którą warto wcześniej odsączyć z nadmiaru wody, ricottę, jogurt, jajka, pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz przyprawy. Dodajemy jeszcze podsmażoną cebulkę z pieczarkami i mieszamy dokładnie. Farsz tarty wylewamy na wcześniej podpieczony spód – teraz pieczemy ok 50-55 minut.

Smacznego !

Polecane produkty:

Tarta z cukinią – wykorzystaj sezon i stwórz obiad dla całej rodziny!

Tarta to zawsze świetny pomysł! Sprawdzi się zarówno jako pożywny i konkretny obiad, jak i smaczna, imprezowa przekąska. Wykorzystujcie sezonowe warzywa, odważnie łączcie smaki i bawcie się w kuchni!

Typ: Danie Główne

Czas przygotowania: PT1H30M

Składniki przepisu: