Wytrawne naleśniki a’la meksykańskie

Naleśniki w wersji wytrawnej? Jak najbardziej! Z chudym mięsem mielonym, kukurydzą i zielonym groszkiem czynią to danie przypominającym najprawdziwsze meksykańskie doznania smakowe. Ciągnący, przypieczony ser i pomidory świetnie uzupełniają całość. Tej propozycji obiadowej po prostu trzeba spróbować!

Wytrawne Naleśniki

Informacje:

Ilość porcji: 8

Czas wykonania: do 1 godziny

Poziom trudności:
50%

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

Farsz:

Sposób wykonania:

Składniki na ciasto dokładnie mieszamy (łącznie z olejem rzepakowym). Naleśniki smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, z obu stron i odkładamy. Zajmujemy się farszem: cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, groszek i kukurydzę konserwową. Całość smażymy razem przez kilka minut. Następnie zalewamy częścią pomidorów w puszce. Dusimy do miękkości mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Faszerujemy naleśniki: na każdy nakładamy podduszone mięso z pomidorami, zwijamy w rulon – dokładnie zabezpieczamy przed wypłynięciem farszu. Gotowe naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy resztką pomidorów i posypujemy startym serem. Zapiekamy całość przez około 20 minut.

Smacznego !

Polecane produkty:

Wytrawne naleśniki a’la meksykańskie – klasycznie, a jednak inaczej!

Naleśniki w wersji wytrawnej? Jak najbardziej! Z chudym mięsem mielonym, kukurydzą i zielonym groszkiem czynią to danie przypominającym najprawdziwsze meksykańskie doznania smakowe. Ciągnący, przypieczony ser i pomidory świetnie uzupełniają całość. Tej propozycji obiadowej po prostu trzeba spróbować!

Typ: Danie Główne

Czas przygotowania: PT1H00M

Składniki przepisu: