Bułki z pestkami dyni

Bułki z pestkami dyni to nasza kolejna odsłona wśród propozycji domowego pieczywa. Przygotowane zostały z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej, stąd też posiadają w sobie mnóstwo cennego błonnika pokarmowego! Dobrze się mrożą, dlatego przygotowując większą ilość, nadmiar można wrzucić do zamrażalnika

Bułki z Pestkami Dyni

Informacje:

Ilość porcji: 10-12 sztuk

Czas wykonania: wraz z pieczeniem i wyrastaniem ciasta: 2 godziny

Poziom trudności
30%

Składniki:

Sposób wykonania:

W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Pozostawiamy na czas aktywowania się drożdży (widoczna piana). Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, dużej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia swojej objętości (min. 1 godzina). Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części, z których formujemy bułeczki. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą z bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy pestkami dyni. Pieczemy w 200 stopniach przez 15-20 minut.

Smacznego !

Polecane produkty:

Bułki z pestkami dyni – wartościowe, pełnoziarniste, pulchne. Idealne do pracy i szkoły!

Bułki z pestkami dyni to nasza kolejna odsłona wśród propozycji domowego pieczywa. Przygotowane zostały z dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej, stąd też posiadają w sobie mnóstwo cennego błonnika pokarmowego! Dobrze się mrożą, dlatego przygotowując większą ilość, nadmiar można wrzucić do zamrażalnika

Typ: Pieczywo

Czas przygotowania: PT2H00M

Składniki przepisu: