Smażenie to jedna z najbardziej popularnych metod obróbki termicznej. Mimo, że nie należy do najzdrowszych, w pogoni za smakiem nadal bardzo chętnie stosuje się w kuchniach. Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, jaki olej wybrać do smażenia, aby zminimalizować straty wartości odżywczych potraw i czerpać jak najwięcej przyjemności z ich smaku. 

Najzdrowszy olej do smażenia

Dziś na rynku znaleźć możemy wiele rodzajów tłuszczów. Przed ich zastosowaniem we własnej kuchni, warto jednak zgłębić wiedzę na temat ich właściwości. Nie każdy z nich bowiem nadaje się do smażenia, ba! Znaczna część dobrej jakości olejów będzie idealnym wyborem do wzbogacenia dań na zimno, sałatek, zup typu krem, czy lekkich dressingów. Zdrowy olej do smażenia powinien przede wszystkim charakteryzować się odpornością na działanie wysokiej temperatury. Kolejnym kryterium będzie dobór oleju, który ma wysoki punkt dymienia, to znaczy, że nie dopuszcza do tego, aby tłuszcz się palił. Kwasy, w które bogaty jest dany rodzaj oleju nie zmienią także swojej formy. Warto zaznaczyć, że na przydatność oleju do tego rodzaju obróbki termicznej wpływa także jego struktura chemiczna. Do smażenia najbardziej nadają się tłuszcze, które bogate są w nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. 

Oleje do smażenia – ranking

Wśród najzdrowszych olejów do smażenia wyróżnimy 3 konkretne, w które warto się zaopatrzyć. 

  1. Oliwa z oliwek – według nas jest faworytem wśród zdrowych tłuszczów do smażenia. Wyróżnia się dużą stabilnością na działanie wysokiej temperatury. W 70% składa się z kwasu oleinowego, dodatkowo posiada w sobie substancje o charakterze antyoksydacyjnym – te chronią lipidy przed utlenianiem. Oliwa z oliwek to również jedyny tłuszcz, który po podgrzaniu zachowuje właściwości prozdrowotne. Ma pozytywny wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżenie ciśnienia krwi, ochronę przed astmą, wspomaganie dróg żółciowych czy wzmocnienie naszych komórek chroniąc je przed starzeniem. 
  2. Olej z awokado – podobny pod względem rozkładu kwasów tłuszczowych do oliwy z oliwek. Posiada dość wyraźny zapach i gęstą konsystencję, co nie każdemu będzie odpowiadać. Do jego zakupu może zniechęcić także dość wysoka cena i dość trudna dostępność w sklepach.
  3. Olej kokosowy – godny polecenia produkt, który charakteryzuje się zawartością stabilnych kwasów tłuszczowych. Co prawda, znajdziemy w nim tylko kwasy tłuszczowe nasycone, a te uchodzą za składniki, których warto mimo wszystko unikać w swojej diecie. Zaleca się, aby tłuszcze nasycone nie przekraczały 10% dziennej wartości energetycznej diety. Wniosek jest jak zawsze jeden – umiar ponad wszystko! 

Oleje tłoczone na zimno 

Coraz większa świadomość żywieniowa i zwracanie uwagi na to, co ląduje na naszych talerzach skłania nas do sięgania po żywność jak najmniej przetworzoną i naturalną. Dość dużą sławą cieszą się oleje zimnotłoczone nie poddawane rafinacji. Wśród coraz łatwiej dostępnych, możemy znaleźć dobrej jakości olej lniany, olej z czarnuszki, olej z wiesiołka, czy aromatyczny olej z orzechów włoskich. To tylko kilka z nich, uwierzcie nam – lista jest długa! Zalety zimnotłoczonych olejów wynikają z odpowiedniej temperatury pozyskania, która nie przekracza 40 stopni. Oleje zimnotłoczone powinny być codziennym gościem w naszym menu.  Dlaczego? 

  • Największą zaletą olejów zimnotłoczonych jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. 
  • Znajdziemy w nich także sporo cennych kwasów z rodziny omega-3 i omega-6. 
  • Oleje zimnotłoczone wykazują także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, pomagają w regulacji gospodarki hormonalnej, zmian trądzikowych czy poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. 
  • Są szalenie istotne z punktu widzenia naszej odporności i poprawy trawienia. 

Cenną uwagą jest, że naturalne zimnotłoczone oleje nierafinowane ze względu na sposób pozyskania i ogromną wartość prozdrowotną nie są produktami, które nadają się do smażenia! Z powodzeniem dodawać je możemy do dressingów, świeżych, sezonowych sałatek czy nawet owocowych koktajli. Zwracajcie także uwagę na ich odpowiednie przechowywanie – najlepiej w lodówce zaraz po otwarciu. 

Podsumowanie

Smażenie jest metodą obróbki termicznej, która nie należy do tych najbardziej polecanych. Wybierając najlepszy olej do smażenia kierujcie się wysoką jakością, jednocześnie wysokim punktem dymienia oraz właściwościami antyoksydacyjnymi. Równie wartościowe oleje zimnotłoczone wykorzystujcie jak najczęściej do dań na zimno, różnego rodzaju dressingów, sałatek czy owocowych szejków. Jedzcie świadomie!