Bułki mleczne
Te bułeczki mleczne są nieziemskie! Pasują zarówno na słodkie, lekkie śniadanie, jak i stworzą konkretny, wytrawny obiad! Bardzo trudno pohamować się przed zjedzeniem ich tuż po wyjściu z piekarnika, ponieważ ciepłe smakują jeszcze lepiej!

Informacje:
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 1,5h
Poziom trudności 30%Składniki:
- 25g świeżych drożdży
- 300ml mleka 3,2%
- 1 łyżeczka cukru
- 500g mąki pszennej typ 450
- 30g masła
- 40g erytrytolu
- 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
Sposób wykonania:
Mleko delikatnie podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy. Odstawiamy, aby zaczyn się aktywował. W misce mieszamy drożdże z mlekiem, masłem, mąką, słodzidłem i solą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części, z których formujemy bułeczki, na wierzch posypujemy czarnuszkę i słonecznik. Pieczemy przez 10 minut w 200 stopniach.


