Coraz więcej osób szuka alternatyw dla klasycznej mąki. Z różnych powodów: nietolerancji, diety, zdrowia, a czasem po prostu z ciekawości. Dlatego w Spiżarence stworzyliśmy kategorię „Mąki pozostałe”, gdzie znajdziesz produkty roślinne i dodatki do gotowania, które wspierają świadome wybory w kuchni – bez zbędnych udziwnień, za to z realną wartością.
-
Mąka gryczana (Melvit i Spiżarenka) – bezglutenowa, o wyrazistym smaku, idealna do naleśników, blinów, chleba.
-
Mąka jaglana Melvit – lekka, delikatna, idealna dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.
-
Mąka kokosowa Melvit – bogata w błonnik i tłuszcze roślinne, świetna do wypieków keto, placków, naleśników.
-
Mąka migdałowa Spiżarenka – naturalnie bezglutenowa, lekka, słodkawa. Idealna do ciast, tortów, ciasteczek.
-
Mąka z ciecierzycy Melvit – o lekko orzechowym smaku, wykorzystywana w kuchni indyjskiej, do falafeli, naleśników, wypieków.
-
Mąka kukurydziana Melvit – klasyk bezglutenowej kuchni. Do pieczywa, panierki, wypieków i tortilli.
-
Mąka owsiana Melvit – łagodna w smaku, dobra do ciasteczek i naleśników.
-
Mąka ryżowa Melvit – neutralna, drobna, często używana do zagęszczania i w kuchni azjatyckiej.
-
Kasza manna ToTa! – klasyka śniadań i deserów. Nadaje się też do ciasta, klusek i zapiekanek.
-
Bułka tarta Melvit – tradycyjna, do panierowania, zagęszczania, zapiekania.
-
Skrobia ziemniaczana Melvit – do zagęszczania sosów, kisieli, wypieków.
-
Tapioka granulki Spiżarenka – bazowy składnik w kuchni wegańskiej i azjatyckiej. Dobra do puddingów, bubble tea, zagęszczania zup.
-
Drożdże instant Spiżarenka – szybkie i wygodne, idealne do chleba, bułek i ciasta drożdżowego.
-
Żelatyna spożywcza Spiżarenka – do galaretek, serników, deserów na zimno.
-
Pałeczki cukrowe Spiżarenka – do dekoracji i wykończenia wypieków.
-
Skórka pomarańczowa Spiżarenka – aromatyczny dodatek do ciast, pierników, domowych słodyczy.