Placuszki z truskawkami
W pełni sezonu na truskawki nie mogło być inaczej, jak przygotować pankejki z ich udziałem! Mąka gryczana sprawia, że nie zawierają glutenu, więc świetnie sprawdzą się jadłospisie osób chorych na celiakię lub z silną nietolerancją pokarmową. Ponadto, mąka gryczana to znakomite źródło wielu cennych składników mineralnych – zdecydowanie warto się nią zainteresować!

Informacje:
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- jajko – 1 sztuka
- erytrytol – 1 łyżka
- mąka gryczana – 60g
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- mleko/napój roślinny – 50 ml
- truskawki – 150g
- cynamon cejloński – szczypta
- wiórki kokosowe – 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Jajko, erytrytol, mleko, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem dokładnie. Część truskawek kroimy w plastry, pozostałe w ćwiartki do dekoracji. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej, bez tłuszczu. Nakładamy porcję ciasta, na to plaster truskawki i kolejną warstwę ciasta. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Placuszki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego, owocami, szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi.






