Fit Colesław
Colesław to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta. W zależności od kraju i upodobań różni się ona dodatkami. My postanowiliśmy „odchudzić” bazę sosu, którą na ogół jest majonez i zastąpić go lżejszą odmianą wegańskiego majonezu połączonego z jogurtem naturalnym oraz dodatkiem wartościowego oleju lnianego. Smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji, powiedzielibyśmy nawet, że „wymiata”!

Informacje:
Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- kapusta pekińska – ½ małej sztuki
- ananas świeży – 3 plastry
- papryka czerwona – 1/3 sztuki
- ogórek – 1 mała sztuka
- kukurydza w puszce – 4 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- olej lniany – 1 łyżka
- majonez wegański – 1 łyżka
- jogurt naturalny – 4 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- sól kłodawska drobna
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy, pozostałe warzywa kroimy drobno. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Przygotowujemy dressing: jogurt naturalny łączymy z sokiem z cytryny, majonezem, olejem, musztardą i przyprawami. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.





