Surówka z brokuła
Brokuły kojarzą Wam się jako towarzysz jałowego kurczaka z suchym ryżem? A czy wiecie, że brokuły można jeść także na surowo? To znakomity dodatek do zdrowego obiadu, ale także samodzielny i wartościowy posiłek. Brokuły świetnie komponują się z naszymi aromatycznymi olejami zimnotłoczonymi, przyprawami i chrupiącym akcentem w postaci nasion i pestek. Wypróbujcie koniecznie!
Informacje:
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- brokuły – 1 główka
- sól himalajska drobna – ½ łyżeczki
- rzodkiewka – 6-8 sztuk
- ogórek małosolny – 2 sztuki
- kukurydza konserwowa – ½ szklankik
- sok z cytryny – 1 łyżka
- olej z orzechów włoskich – 2 łyżki
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- pestki dyni – 1 garść
- szczypiorek – ok. ½ standardowego pęczka
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski. Mieszamy wraz z sokiem z cytryny, olejem, przyprawami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.



