Szparagi z jajkiem w koszulce
Spieszmy korzystać z sezonu na szparagi – tak szybko się kończy! Odkąd posiadamy dorodne sztuki, przyrządzamy z ich udziałem jak najwięcej różnorodnych potraw. Dziś dość popularne szparagi z jajkiem w koszulce, u nas w wersji z duszonym wraz ze szparagami kalafiorem i suszonymi pomidorami. Poezja!

Informacje:
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 30%Składniki:
- szparagi zielone – 4-5 sztuk
- kalafior – kilka różyczek
- pomidory suszone – 3 sztuki
- masło – 1 łyżka
- jajko – 1 sztuka
- sól himalajska drobna
- pieprz czarny ziarno
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim szparagi, kalafiora i suszone pomidory pokrojone w paski. Doprawiamy solą. Dusimy razem do miękkości szparagów, można podlać odrobiną wody w razie konieczności. W tym czasie zagotowujemy osoloną wodę na jajko w koszulce. Gdy się zagotuje, tworzymy łyżką wir, w który wbijamy jajko i gotujemy 2-3 minuty. Na talerz wykładamy duszone warzywa, na to jajko w koszulce. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.





