Krem z kalafiora
Zupy krem są świetnym pomysłem i sposobem na sprytne czyszczenie lodówki. Wcześniej upieczony kalafior zyskuje niesamowity aromat, a dzięki chrupkości prażonych orzechów włoskich całość to bomba smaków!

Informacje:
Ilość porcji: 6
Czas wykonania: 45 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- kalafior – 1 główka
- seler – pół korzenia
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- ziemniaczki młode – 4-5 małych sztuk
- bulion warzywny/drobiowy – ok 350 ml
- mleko – 400 ml
- orzechy włoskie – garść
- rukola – garść
- olej z orzechów włoskich – ok 1 łyżeczka
- woda – 200 ml
- sól himalajska drobna
- pieprz czarny ziarno
- kmin rzymski
Sposób wykonania:
Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładamy do niego pokrojonego selera, całość skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami: sól, pieprz i kmin rzymski (zmielony) i pieczemy przez 25-30 minut w 200 stopniach. Po tym czasie upieczone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone ziemniaczki, zalewamy całość bulionem, mlekiem i wodą. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Na koniec całość miksujemy na gładki krem. Podajemy z rukolą, podprażonymi orzechami włoskimi i olejem z orzechów włoskich.




