Frytki w posypce z cheddara
Czy aromatyczne, chrupiące frytki muszą być smażone na głębokim oleju słabej jakości? Oczywiście, że nie! Lżejsza, pieczona wersja frytek ze słodkich i młodych ziemniaków obtoczona w aromatycznym serze cheddar po prostu wymiata! Wypróbujcie koniecznie!

Informacje:
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 20 minut + 30 minut czas pieczenia
Poziom trudności 20%Składniki:
- bataty – 2 sztuki (ok 500g)
- ziemniaki wczesne – 500g
- ser cheddar w kawałku – 140g
- oliwa z oliwek – 1 łyżka
- przyprawa do frytek i ziemniaków – 1 łyżeczka
- pomidory z czosnkiem i bazylią – 1 łyżeczka
- papryka słodka mielona – 1/3 łyżeczki
- sól kłodawska – 1/3 łyżeczki
Sposób wykonania:
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na kształt łódeczek. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do niego przyprawy, oliwę z oliwek i mieszamy. Frytki z ziemniaków obtaczamy w serze z przyprawami i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi sosami.



