Kanapka z grillowanym halloumi i guacamole
Czy kanapki zawsze muszą oznaczać nudę i monotonię? Oczywiście, że nie! Dobrej jakości chleb na zakwasie, sezonowe warzywa, niecodzienne dodatki mogą uczynić z nich prawdziwą eksplozję smaków i kolorów na talerzu. Odrobina wyobraźni, odwaga w łączeniu przypraw i… mamy to!

Informacje:
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 30%Składniki:
- awokado – ½ sztuki
- pomidor – ¼ sztuki
- ogórek świeży – ¼ sztuki
- sól kłodawska – 1 szczypta
- pieprz czarny ziarno – 1 szczypta
- papryka słodka wędzona – ½ łyżeczki
- halloumi – 4 plastry
- burak pieczony/gotowany – 2 plastry (można pominąć)
- kiełki/rukola/roszponka – garść
- chleb żytni na zakwasie – 2 kromki
Sposób wykonania:
Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy pokrojonego bardzo drobno pomidora i ogórka. Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz wędzoną papryką – mieszamy. Plastry sera smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron do momentu zarumienienia. Na pieczywo nakładamy guacamole, na to plastry buraka, dalej kiełki lub ulubioną sałatę i halloumi.





