Bułki hamburgerowe
Postanowiliśmy urozmaicić nasze spiżarenkowe receptury o szereg domowych wypieków. Wszystko po to, żebyście mieli możliwość wyboru. Ten przepis jest maksymalnie dopracowany! Udało nam się wypiec bułeczki, które wyglądem niczym nie odbiegają tym z lepszych burgerowni! A smak – zdecydowanie LEPSZY. Pieczcie z nami – to nic trudnego

Informacje:
Ilość porcji: 10-12 sztuk
Czas wykonania: wraz z pieczeniem i wyrastaniem ciasta: 2 godziny
Poziom trudności 30%Składniki:
- drożdże 45g
- 850g mąki typ 500
- 400ml wody
- 60g masła
- 18g soli himalajskiej
- 100g cukru
- czarnuszka
- siemię lniane złote
Sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru lub podgrzewamy w robocie kuchennym. Dodajemy następnie pozostałe składniki i wyrabiamy jędrne ciasto. Przekładamy je do miski i odkładamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 1 godzinę). Następnie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni – w tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy bułki, które wykładamy na papierze do pieczenia. Każdą z nich smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką i siemieniem lnianym. Przykrywamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, następnie pieczemy przez 10-12 minut (do zarumienienia).




