Różowy makaron z botwinką i tofu
Tofu może być naprawdę smaczne! Wystarczy odpowiednia mieszanka przypraw do marynaty, krótkie smażenie i z pewnością sięgniesz po tofu jeszcze nie raz! Korzystając z sezonu na botwinkę, warto testować różne receptury z jej wykorzystaniem, ponieważ jest unikalna, jedyna w swoim rodzaju. Podrasuj swój makaron dodatkiem płatków drożdżowych i przekonaj się o ich serowym aromacie!

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 40%Składniki:
- 100 g makaronu tagliatelle lub makaronu ryżowego
- 1 pęczek botwinki
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 160 g tofu naturalnego lub wędzonego (1 opakowanie)
- 1 młoda cebula
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta imbiru mielonego
- papryki słodkiej wędzonej
- kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka erytrytolu
- 2 łyżki płatków drożdżowych
Do podania:
- szczypiorek/koperek
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al dente. Tofu marynujemy: mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Botwinkę myjemy, odcinamy młode buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę kroimy w paski. Liście wraz z łodyżkami również siekamy. Na patelni smażymy cebulę, marchewkę i plasterki buraczków. Dorzucamy pokrojone w kostkę tofu, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy liście botwinki i makaron, mieszamy na patelni z sosem sojowym, erytrytolem i płatkami drożdżowymi. Podajemy z posiekanym świeżym szczypiorkiem lub koperkiem.




