Steki z kapusty z sosem orzechowo-musztardowym
Ten przepis to coś, co musisz spróbować! Od teraz kapusta przestanie kojarzyć się z gotowaną formą. Kapusta jest wyjątkowo wyraźna w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach, dodatkowo podrasowana jest sosem orzechowo-musztardowym, który wyjdzie każdemu.
Informacje:
Ilość porcji: 4
Czas wykonania: 20 minut + 40 minut czas pieczenia
Poziom trudności 30%
Steki z kapusty - składniki:
- główka średniej kapusty
- oliwa z oliwek – 6 łyżek
- sól kłodawska – 2 łyżeczki
- pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka
- kmin rzymski
- papryka słodka wędzona – spore szczypty
Sos orzechowy - składniki:
- mleko/napój roślinny – 150ml
- masło orzechowe – 40g
- sól kłodawska – szczypta
- musztarda miodowa – 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek oraz przyprawy. Kapustę kroimy w plastry i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce zachowując odstępy. Steki z kapusty smarujemy mieszanką przyprawową i pieczemy przez 35-40 minut – powinna się lekko zezłocić i być miękka na wbitym widelcu. W międzyczasie robimy sos orzechowy: w rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło orzechowe i musztardę, dokładnie mieszamy, do uzyskania konsystencji dość gęstej pasty. Przyprawiamy szczyptą soli. Gotowe steki z kapusty polewamy sosem orzechowym i dekorujemy wedle uznania!






Poprzednie Następne
Smacznego !
https://youtu.be/zFQaUYDVufE