Rustykalna tarta z rabarbarem
Siła tkwi w prostocie! Tak też jest z tym przepisem. Rustykalna tarta z rabarbarem to ciasto, które właściwie robi się samo, a wyjątkowość tej tarty ukryta jest za połączeniem kwaśnej natury rabarbaru z soczyście słodkim mango! Wisienką na torcie są tylko chrupiąca rozkosz w postaci migdałów. Doskonała na każdą uroczystość!

Informacje:
Ilość porcji: 8
Czas wykonania: 25 minut + 50 minut pieczenia
Poziom trudności 40%Ciasto - składniki:
- 200g mąki orkiszowej jasnej
- 90g masła
- 60g erytrytolu
- szczypta soli himalajskiej drobnej
- 1 jajko
Farsz owocowy - składniki:
- 350g rabarbaru
- ¾ świeżego, dojrzałego mango
- 10g proszku budyniowego waniliowego
- ½ łyżeczki cynamonu cejlońskiego
- 60g erytrytolu
- 30g posiekanych migdałów
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Przekładamy na blat i zagniatamy do dokładnego połączenia. Rabarbar i mango kroimy w kostkę, mieszamy z erytrytolem, proszkiem budyniowym i cynamonem. Ciasto wałkujemy na cienki okrąg. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy równomiernie farsz owocowy. Brzegi ciasta zagniatamy starannie do środka. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.


