Pierogi leniwe
Któż za czasów dzieciaka nie lubił dobrej kluski z owocami? Piątkowy, postny, słodki obiad…? Lato podane na talerzu – dodatkowo bardzo wartościowe, z wykorzystaniem najwyższej jakości mąki orkiszowej pełnoziarnistej!

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 20-30 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- twaróg półtłusty – 300g
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 200g
- jajko – 2 sztuki
- ksylitol fiński – 60g
- sól kłodawska drobna – szczypta
- owoce sezonowe
- twarożek
- garść rodzynek
Sposób wykonania:
Twaróg mieszamy z jajkami, mąką oraz solą i ksylitolem. Wyrabiamy ciasto (powinno być wilgotne, ale nie klejące). W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem szczypty soli. W tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i z każdej formujemy wałek. Kroimy na kluski. Gotujemy kilka minut do momentu wypłynięcia. Podajemy z kleksem twarożku, rodzynkami i ulubionymi owocami.





