Makaron ryżowy z tofu i groszkiem cukrowym
To danie jest dowodem na to, że danie z makaronem można zrobić w jednym garnku! Przepyszne, aromatyczne tofu, chrupiący groszek cukrowy, a całość wzmacniają płatki drożdżowe, które w tym połączeniu imitują najprawdziwszy parmezan. Tego obiadu trzeba spróbować!

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 30 minut
Poziom trudności 30%Składniki:
- tofu wędzone – 1 kostka
- czosnek – 1 ząbek
- makaron ryżowy – 140g
- groszek cukrowy – 120g
- cukinia – ½ sztuki
- sos sojowy – 2 łyżki
- papryka słodka wędzona – 1 łyżeczka
- garam masala – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
- bulion warzywny – 1 szklanka
- woda – ½ szklanki
- płatki drożdżowe – 2 łyżki
- orzechy ziemne – kilka sztuk na porcję
- pomidory suszone - ok 6 sztuk
- oliwa z oliwek do smażenia – 1 łyżka
Sposób wykonania:
Pracę rozpoczynamy od zamarynowania tofu – kroimy je w kostkę i łączymy z oliwą, sosem sojowym, papryką i garam masalą. Cukinię, pomidory suszone i czosnek kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy zamarynowane tofu wraz z czosnkiem. Smażymy chwilę, następnie dorzucamy do tego cukinię i suszone pomidory. Do garnka dodajemy groszek cukrowy, makaron ryżowy i całość zalewamy bulionem warzywnym. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do miękkości makaronu (ok 10-15 minut). Na koniec łączymy z płatkami drożdżowymi. Podajemy z natką pietruszki lub kolendrą oraz orzeszkami ziemnymi.





