Baba ganoush
Baba ganoush jest słynnym daniem kuchni arabskiej, podawana w formie pasty lub dipu, który wręcz rozpływa się w ustach! Podstawowym składnikiem baby ganoush są upieczone bakłażany i nieco gorzka pasta tahini. Dodatek odpowiednich przypraw czyni z tej pasty totalną podróż do Egiptu! Spróbujcie koniecznie!
Informacje:
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 10 minut
Poziom trudności 30%Składniki:
- upieczony bakłażan – 1 sztuka
- pasta tahini – 2 łyżki
- sok z cytryny – 2 łyżki
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- sól himalajska drobna – 1/3 łyżeczki
- kmin rzymski – ¼ łyżeczki
- papryka słodka wędzona – 1/3 łyżeczki
Sposób wykonania:
Wszystkie warzywa bardzo drobno siekamy i wrzucamy do miski. Mieszamy wraz z sokiem z cytryny, olejem, przyprawami, pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.


