Chleb pszenno-orkiszowy z orzechami włoskimi
Okrągłe bochenki nie muszą wiązać się z wielokrotnym wyrastaniem, składaniem i dużymi umiejętnościami… Opracowaliśmy recepturę, dzięki której pachnący i rumiany chlebek wykona nawet totalny lajk kulinarny! Do dzieła!

Informacje:
Ilość porcji: 2 małe bochenki
Czas wykonania: 2,5-3 godziny wraz z czasem na wyrastanie i pieczenie
Poziom trudności 40%Składniki:
- 130g aktywnego zakwasu żytniego
- 400g mąki pszennej chlebowej
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20g świeżych drożdży
- 450ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- 40g orzechów włoskich podprażonych wcześniej
Sposób wykonania:
W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i czekamy, aż się aktywują (powstanie piana). Do aktywnego zaczynu dodajemy pozostałe składniki (orzechy włoskie wcześniej delikatnie prażymy na suchej patelni) i całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto przekładamy do lekko natłuszczonej, dużej miski i odstawiamy do podwojenia swojej objętości pod przykryciem (ok 1,5-2h). Po tym czasie, wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części i z każdej formujemy okrągły bochenek podsypując co jakiś czas mąką. Przekładamy chlebki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy jeszcze na kilkanaście minut do podrośnięcia (wtedy najlepiej nagrzać piekarnik do 220 stopni). Chlebki pieczemy przez 25-30 minut. Studzimy na kratce.


