Kurczak nadziewany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Kurczak nadziewany szpinakiem i suszonymi pomidorami to kolejne danie, które właściwie robi się samo – taki jest właśnie kurczak nadziewany szpinakiem i suszonymi pomidorami. Za tym prostym przepisem idzie niezwykły aromat i smak oraz pewność, że przypadnie do gustu każdemu!

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 15 minut + 1h czas pieczenia
Poziom trudności 30%Składniki:
- filet z piersi kurczaka, bez skóry – 400g
- cebula czerwona – ½ sztuki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- szpinak – 4 duże garście
- pomidory suszone – 10 sztuk
- orzechy włoskie – garść
- sól himalajska drobna
- pieprz czarny mielony
- pomidory z czosnkiem i bazylią
- zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, smażymy przez chwilę, następnie dorzucamy szpinak i wszystkie przyprawy. Całość dusimy razem do miękkości szpinaku. Pierś z kurczaka myjemy, suszymy i nacinamy w kilku miejscach dość głęboko. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Nadziewamy kurczaka powstałym, szpinakowym farszem i pieczemy w 180 stopniach, pod przykryciem przez około 1 godzinę. Podajemy z ryżem lub makaronem.



