Wstążki z cukinii z domowym pesto
Próbowaliście kiedyś makaronu z … warzyw? To nie tylko duża objętość i znikoma ilość kalorii, ale tym naprawdę można się najeść! Urocze wstążki z cukinii otulone aksamitnym pesto z awokado, świeżych ziół i orzechów – wspaniały, letni posiłek.

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: do 30 minut
Poziom trudności 40%Składniki:
- cukinia – 1 sztuka
- awokado – 1 miękkie
- natka pietruszki i koperku – po ½ z każdego
- sok z cytryny – ok. 2 łyżki
- orzechy włoskie – garść
- orzechy ziemne – garść
- olej z orzechów włoskich – 3 łyżeczki
- sól himalajska
- filet z piersi kurczaka, bez skóry – 400g
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka mielona
- zioła prowansalskie
Sposób wykonania:
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Za pomocą obieraczki do warzyw wycinamy wstążki wzdłuż warzywa. Przekładamy do miski. Awokado umieszczamy w naczyniu blendera, dodajemy orzechy, olej zimnotłoczony, natkę pietruszki i koperek oraz przyprawy. Miksujemy na gładką pastę. Wstążki z cukinii delikatnie solimy i doprawiamy ziołami prowansalskimi, łączymy z porcją powstałego pesto. Przekładamy na talerz i dekorujemy twarogiem wędzonym, kiełkami słonecznika i granatem.



