Bakłażan na 2 sposoby
Pora na bakłażany! Staramy się dogodzić każdemu, dlatego u nas ponownie dwa warianty: mięsna i wegetariańska. Faszerowany bakłażan to świetny pomysł na obiad, który zachwyci każdego!

Informacje:
Ilość porcji: 2
Czas wykonania: 30 minut + 45 minut czas pieczenia
Poziom trudności 50%Składniki:
- bakłażan – 1 sztuka
- soczewica czerwona – 4 łyżki
- szpinak – duża garść
- pomidorki koktajlowe – 4 sztuki
- cebula – 1 mała sztuka
- marchewka – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- mięso mielone wołowe – 200g
- twaróg wędzony – 2 plastry
- sól himalajska gruba
- pieprz czarny mielony
- oregano
- papryka słodka wędzona
Sposób wykonania:
Pracę rozpoczynamy od zagotowania wody na soczewicę. Gotujemy w proporcji 1:2 (1 szklanka soczewicy przypada na 2 szklanki wody). W czasie, gdy soczewica gotuje się, bakłażany kroimy wzdłuż i pozbywamy ich miąższu, tworząc łódeczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i opruszamy solą. Cebulę i marchewkę siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz papryką wędzoną – smażymy. Do ugotowanej soczewicy dodajemy szpinak i przyprawy – dusimy do miękkości szpinaku, natomiast do patelni z mięsem dorzucamy posiekany miąższ bakłażanów, podlewamy odrobiną wody i również dusimy zawartość. Łódeczki bakłażanów faszerujemy: jedną część mięsem i posypujemy wędzonym twarogiem, drugą soczewicą i układamy na wierzch przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut (do miękkości łódeczek).




