Sałatka z bobem i burratą
Sezon na bób w pełni! Korzystajmy – tak szybko się kończy! U nas kolejny pomysł na połączenie warzyw z owocami pod postacią orzeźwiającej sałatki z dodatkiem słodko-kwaśnego sosu musztardowego i burraty… To właśnie ten ser jest „wisienką” na torcie!

Informacje:
Ilość porcji: 1
Czas wykonania: 20 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- ogórek – 1 sztuka
- truskawki – 6-7 sztuk
- oliwki czarne drylowane – 10-12 sztuk
- bób – ok 100g ugotowanego
- burrata – 1 opakowanie (125g sera po odsączeniu z zalewy)
- sałata – kilka liści
- miód gryczany – 1 łyżka
- olej słonecznikowy – 1 łyżka
- słonecznik łuskany – garść
- sok z cytryny – 1 łyżka
- musztarda – 1 łyżeczka
- majeranek – ½ łyżeczki
- sól kłodawska – ¼ łyżeczki
- pieprz czarny ziarno – szczypta
- oregano – ½ łyżeczki
Sposób wykonania:
Bób wcześniej gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ogórka kroimy w półplasterki, truskawki w ćwiartki, a oliwki na połówki. Zajmujemy się dressingiem: olej łączymy z miodem, sokiem z cytryny, odrobiną wody, musztardą i przyprawami. Dressing mieszamy w osobnej misce wraz z warzywami. Sałatkę wykładamy na ładny talerz z poszarpaną sałatą. Układamy truskawki, układamy na wierzch ser i posypujemy całość słonecznikiem.




