Krem z dyni – przepyszny sposób na rozgrzewający posiłek!
Sezon na dynię w pełni! Nie sposób więc nie przygotować z niej przepysznej, aromatycznej zupy, która nasyci nas na długo i rozgrzeje od środka. Dodatek oleju z orzechów włoskich dodaje jej niezwykłego charakteru. Spróbujcie koniecznie – z przepisem poradzi sobie każdy!

Informacje:
Ilość porcji: 3-4 duże
Czas wykonania: 20-30 minut
Poziom trudności 20%Składniki:
- miąższ z upieczonej dyni – 600g
- jabłko duże – ½ sztuki
- ziemniaki – 4 sztuki
- imbir świeży – 2-3 plastry
- bulion warzywny lub drobiowy lub woda – 300 ml
- marchew – 1 sztuka
- sól himalajska
- pieprz
- papryka słodka wędzona
- kurkuma
- cynamon
- kmin rzymski
- pestki dyni
- kleks z jogurtu lub śmietany
- olej z orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Wcześniej upieczoną dynię (dynię kroimy na mniejsze kawałki, pozbywamy ją pestek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie doprawiamy solą, kminem rzymskim i papryką wędzoną i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 20-25 minut) obieramy ze skóry i wrzucamy do garnka lub robota wielofunkcyjnego. Dodajemy pozostałe warzywa, które kroimy na mniejsze kawałki oraz przyprawy. Całość zalewamy bulionem lub wodą. Gotujemy do miękkości warzyw, a na koniec całość miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego oraz posypujemy pestkami i skrapiamy olejem z orzechów włoskich.




