Burgery dla każdego
Na burgera chyba nie trzeba nikogo namawiać? O każdej porze roku smakują równie dobrze! Co więcej przygotowaliśmy dwie wersje, a więc mięsożercy i osoby na diecie roślinnej – rozgośćcie się.

Informacje:
Ilość porcji: 9 burgerów wege + 16 burgerów mięsnych
Czas wykonania: ok. 1 godzina
Poziom trudności: 50%Składniki:
Wersja wege:
- ciecierzyca ugotowana – 200g
- upieczony batat – ½ sztuki – około 120g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- mąka orkiszowa pełnoziarnista – 4-5 łyżek
- otręby orkiszowe – 2 łyżki
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka wędzona
- oregano
Wersja mięsna:
- mięso mielone wołowe – ok. 750g
- cebula czerwona – ½ sztuki
- kapusta czerwona – ½ główki
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- 1 jajko
- otręby orkiszowe – 2 łyżki
- sól kłodawska
- pieprz czarny mielony
- papryka słodka wędzona
- zioła prowansalskie
- oregano – do smaku
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny – 1 kubek ok 180g
- czosnek granulowany – 1 łyżeczka
Sos orzechowy:
- napój roślinny – 40ml
- masło orzechowe – 40g



Sposób wykonania - wersja wege:
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy za pomocą blendera. Lepimy równe kotleciki i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

