Granola dyniowa owsiano-gryczana – chrupiący i słodki sposób na kaszę gryczaną!
Nie oszukujmy się… gotowe mieszanki musli nie powalają składem. Zazwyczaj znajdziemy w nich mieszankę cukru i oleju palmowego. Okazuje się, że własną, zdrową wersję granoli można przygotować w domowym zaciszu! A jakie to banalnie proste!!! Musicie spróbować.

Informacje:
Ilość porcji: 10-12
Czas wykonania: 10 minut + 30 minut czas pieczenia
Poziom trudności 10%Składniki:
- Puree z dyni – 150g
- Płatki owsiane – 100g
- Kasza gryczana biała, niepalona – 150g
- Miód rzepakowy – 2 łyżki
- Erytrytol – 2 łyżki
- Morwa biała – 2 garście
- Żurawina suszona – 3 łyżki
- Pestki dyni – 50g
- Orzechy nerkowca – 50g
- Cynamon cejloński – 1 łyżeczka
- Imbir mielony – duża szczypta
- Kardamon mielony – duża szczypta
- Sól kłodawska – ½ łyżeczki
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W dużej misce łączymy razem: kaszę, płatki owsiane, pestki dyni, orzechy, miód i przyprawy korzenne. Całość równomiernie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliła. Po wyjęciu z piekarnika łączymy z suszonymi owocami i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przekładamy do szczelnego pojemnika.



