Bułka tarta 500g - Melvit
Bułka tarta to nieodłączny element polskiej kuchni. Najbardziej znana jako składnik popularnej panierki, tarta bułka może stanowić inspirację do różnego rodzaju wariacji kulinarnych.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: 1559 kJ / 368 kcal
Białko: 12,4 g
Błonnik: 4,8 g
Węglowodany: 73,10 g
Cukry: 3,90 g
Tłuszcze: 1,8 g
Bułka tarta Melvit w codziennej diecie
Bułka tarta Melvit, jako popularny produkt spożywczy, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Nie tylko dodaje chrupkości i smaku różnym potrawom, jako wyjątkowo uniwersalny dodatek może być używana do panierowania, zagęszczania zup i sosów, a także jako składnik różnych wypieków i deserów. Ten wielofunkcyjny dodatek jest produktem gotowym do użycia, dzięki czemu ułatwia przygotowanie wielu potraw. Bułka tarta Melvit to prawdziwy kuchenny niezbędnik – nie musisz samodzielnie mielić pieczywa, wystarczy otworzyć opakowanie i dodać bułkę tartą do wybranych przepisów, które zyskają niepowtarzalny smak. Apetyczna tekstura i złocisty kolor to cechy charakterystyczne lekkiej i chrupiącej panierki przyrządzonej z bułki tartej. Stosowanie bułki tartej może również pomóc w przedłużeniu świeżości niektórych potraw, takich jak krokiety czy kotlety, które dzięki niej zyskują chrupkość i smak przez dłuższy czas. Właśnie dlatego bułka sprawdzi się w każdej kuchni, umożliwiając przygotowanie smacznych posiłków, które zachwycą niejedno podniebienie.
Bułka tarta – odpowiednia dla wegan i mięsożerców
Bułka tarta to nie tylko smaczny, ale i uniwersalny dodatek do wielu dań. Jedną z jej wielu zalet jest to, że doskonale podkreśla smak zarówno potraw wege, jak również mięsnych. Produkcja bułki tartej jest wyjątkowo prosta, a dodatek ten sprawdzi się do przygotowania chrupiących panier kotletów warzywnych, zagęszczania zup i sosów czy też panierowania mięs i ryb.
Warto również zadbać o odpowiednie magazynowanie tego kruchego dodatku. Bułka tarta 500 g przechowywana w tradycyjnym szklanym słoiku z zakrętką nie utraci swoich walorów smakowych za to będzie zawsze na wyciągnięcie ręki w przypadku codziennych kulinarnych eksperymentów.
Bułka tarta – propozycje dań z wykorzystaniem tego dodatku
Bułka tarta jest wszechstronnym składnikiem, który można wykorzystać w wielu potrawach. Sprawdzi się zarówno w daniach wytrwanych, jak i słodkich, dodając chrupkości i poprawiając teksturę dań. Bułka tarta dodana do mięsa mielonego pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję i chrupiąca panierkę. Posypana na wierzchu zapiekanek – nadaje im chrupiącą, złocistą skórkę. Smażone w jej towarzystwie marchewki, cukinie czy bakłażany, uzyskują smaczną i złotą glazurę. Tarta bułka sprawdzi się także w produkcji deserów, np. w przypadku jabłecznika, gdzie stosowana jest do wchłaniania soku z jabłek, by zapobiec rozmiękczeniu ciasta. Warto dodać, że popularna zasmażka z bułki tartej na bazie oliwy z oliwek z ziołami prowansalskimi doskonale podkreśla smak grillowanych potraw.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzin naszych pozostałych ofert, w których spośród mąk można znaleźć:
- Mąkę do pizzy TYP 00 – bardzo lekka, dlatego ciasto do pizzy z udziałem tego rodzaju mąki jest jednocześnie chrupie oraz puszyste i odpowiednio wyrośnięte.
- Mąkę pszenną tortową TYP 450 / TYP 405 EXTRA – wręcz idealna do przygotowania doskonałego biszkoptu, ciasta na naleśniki i gofry. Najbardziej uniwersalna spośród wszystkich rodzajów mąk, a jej wysoka jakość przekłada się na efekt końcowy potraw mącznych.
- Mąkę pszenną luksusową TYP 500 – jest dobrym wyborem do produkcji domowego ciasta na pierogi, makaron i innych wyrobów cukierniczych. Z pomocą mąki luksusowej przygotujemy idealne kruche ciasto, babki, a także typowe pszenne pieczywo.
- Mąkę pszenną Tradycyjną TYP 550 – niezawodny wybór dla kucharzy i piekarzy, zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych zastosowaniach. Dzięki średniej zawartości glutenu i idealnej strukturze, pozwala osiągnąć perfekcyjne rezultaty w każdej kuchni.
- Makę pszenną uniwersalną TYP 650 - jak sama nazwa wskazuje "uniwersalna"! Spróbujcie nią do zasmażek i zagęszczenia sosów. Nie ma z nią wpadek z wypiekami ;)
- Mąkę żytnią TYP 720 – jeden z podstawowych składników zdrowego chleba na zakwasie, którego aromat będzie rozchodził się dumnie po Waszych domach!
- Mąkę żytnią PYTLOWĄ TYP 980 - Technologia produkcji tej maki sięga już średniowiecza. Od wieków sprawdzona jako doskonała do wypieku podpłomyków, chlebów, prowadzenia zakwasów czy do kiszenia na staropolski żur, niewątpliwie nr jeden w Polsce.
- Mąkę pszenną chlebową typ 750 – idealna do wypieku pulchnego bochenka, ale także rumianych bułeczek, produkcji makaronów, naleśników i ciasta na pierogi.
- Mąkę orkiszową jasną TYP 650 – zdecydowanie bardziej wartościowa, niż klasyczna mąka pszenna. Lekka i uniwersalna.
- Mąkę orkiszową pełnoziarnistą TYP 2000 – znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Mąka orkiszowa może stanowić podstawę lekkich, zdrowych wypieków, lecz ze względu na widoczną obecność otrąb, wymaga dodatku większej ilości wody.
- Mąkę żytnią razową TYP 2000 – mąka doskonała do dokarmiania naszego domowego zakwasu żytniego, charakteryzuje się wysoką zawartością cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ze względu na niski stopień zmielenia, warto łączyć ją z innymi rodzajami mąk.
- Mąkę pszeną graham TYP 1850 - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę pszeną pełnoziarnistą - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę żytnią pełnoziarnistą - Mąkę żytnią pełnoziarnistą można użyć do zdrowych żytnich wypieków, czy panierki.
- Mąkę krupczatkę TYP 450 - Studiując przepis na idealny biszkopt do tortu, z pewnością natkniemy się w nim na dodatek krupczatki. Wymieszanie właśnie tego typu mąki z pszenną jest sekretem udanego wypieku!
- Kasza manna - Używana od wieków! Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kto z nas nie pamięta grysików ;-) ?
- Otręby pszenne/orkiszowe/żytnie - niedoceniony dodatek do pieczenia chleba i pysznych śniadań.
- SEMOLA - zwana też semoliną! Pozwala na uzyskanie sprężystego i nierozpadającego się ciasta. Każdy Pizzerman wie, że nie obejdzie się bez niej przy wyrabianiu ciasta!
- Drożdze suche - dzięki nim każdy rodzaj ciasta równo wyrośnie. Drożdże posiadają wysoką zdolność fermentacji. Są idealne do wypieku ciast, pieczywa, czy pizzy.
- ZAKWAS na chleb razowy TYP 2000 lub TYP 720 - nie sposób nie wspomnieć o pożytecznych właściwościach ZAKWASU, który produkujemy samodzielnie i z wielką troską. Nasz zakwas dokarmiamy systematycznie najwyższej jakości mąką żytnią, dzięki czemu mamy pewność, że domowe chleby będą maksymalnie odżywcze. Otwierajcie razem z nami domowe piekarnie i zarażajcie tym nawykiem najbliższych! Każdy wie, że domowe = NAJLEPSZE!