Otręby żytnie Spiżarenka&ToTa! - 0,25 kg
Stosunkowo nieznany i prawdopodobnie niedoceniany specjał, który jest świetnym uzupełnieniem codziennej diety. Nieliczni wiedzą, że otręby są produktem ubocznym w procesie przetwarzania zbóż i gromadzą w sobie tyle dobroci!
Charakterystyka produktu
- Barwa: ciepło-biała, jasna
- Smak: delikatny
- Zapach: delikatny, niewyczuwalny
- Zastosowanie: śniadania, wypiek ciast, chleba
Skład: otręby żytnie.
Wartość odżywcza (w 100 g produktu):
- Wartość energetyczna: 1280 kJ / 304 kcal
- Tłuszcz: 2,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
- Węglowodany: 48,5 g
- w tym cukry: 6,2 g
- Błonnik: 21,5 g
- Białko: 11,4 g
- Sól: 0,01 g
Masa netto: 250 g
Produkt może zawierać(na terenie zakładu występują): Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, orzeszki ziemne, soję, orzechy, gorczycę i nasiona sezamu.
Przechowywać zamknięte w suchym i zacienionym miejscu.
Otręby żytnie
Otręby żytnie skrywają w sobie cenne składniki odżywcze, których nie znajdziemy w oczyszczonej mące. Jest to produkt analogiczny w stosunku do otrębów pszennych. Powstają z ziaren żyta w trakcie przemiału tych ziaren na mąkę. Otręby żytnie mogą być dodane w celu produkcji mąki pełnoziarnistej, zaś przy wyrobie mąki pszennej są wykorzystywane na paszę dla zwierząt lub do celów spożywczych.
Otręby żytnie - właściwości
Otręby żytnie zawierają sporo białka, ale także duże ilości błonnika pokarmowego. Są dość kaloryczne, na poziomie zbliżonym do mąki. Należy jednak wziąć pod uwagę fakt, że nie stosuje się ich w dużych ilościach. Otręby żytnie ze względu na pokaźną ilość błonnika, skutecznie usprawniają pracę przewodu pokarmowego. Zwiększają uczucie sytości, a także przyspieszają pracę jelit. Regulują również poziom glukozy we krwi, jak również mogą pobudzić wydzielanie żółci do przewodu pokarmowego. W otrębach żytnich znajdziemy także witaminy A, E, witaminy z grupy B, a także pierwiastki, takie jak selen, żelazo, magnez, potas, wapń oraz cynk.
Otręby żytnie - zastosowanie
Otręby żytnie pod względem odżywczym są idealnym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Nadają się jako dodatek do śniadań, sałatek, koktajli, musli. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać otrębów przy wypieku muffinek, ciast oraz domowego pieczywa.
Czy otręby żytnie zawierają gluten?
Otręby żytnie produkowane są z ziaren żyta, więc wykazują obecność glutenu. Nie będą zatem odpowiednim wyborem dla osób zmagających się z chorobą trzewną lub nietolerancją pokarmową.
Ile kalorii mają otręby żytnie?
Otręby żytnie są bogactwem minerałów. Należy mieć na uwadze fakt, że stanowią często tylko dodatek do posiłków. Niewielka ich ilość znakomicie uzupełni codzienny jadłospis o cenne składniki dla zdrowia. Łyżka otrębów żytnich (4 g) dostarcza około 11 kcal.
Z czego są otręby żytnie?
Otręby żytnie powstają w trakcie przemiału ziaren żyta na mąkę. Są produktem ubocznym tego procesu i wykorzystywane są na paszę dla zwierząt lub do celów spożywczych.
Jak jeść otręby żytnie?
Niewielka ilość otrębów żytnich znakomicie uzupełnia codzienny jadłospis o cenne składniki. Otręby żytnie zazwyczaj stanowią dodatek do śniadań, deserów lub koktajli. Dobrze sprawdzają się także przy wypieku domowego chleba albo jako ciekawa posypka do sałatki.
Ile ważą otręby żytnie?
Otręby żytnie są wyjątkowo lekkie. Stołowa łyżka otrębów żytnich waży zaledwie 4 g.
Serdecznie zapraszamy do odwiedzin naszych pozostałych ofert, w których spośród mąk można znaleźć:
- Mąkę do pizzy TYP 00 – bardzo lekka, dlatego ciasto do pizzy z udziałem tego rodzaju mąki jest jednocześnie chrupie oraz puszyste i odpowiednio wyrośnięte.
- Mąkę pszenną tortową TYP 450 / TYP 405 EXTRA – wręcz idealna do przygotowania doskonałego biszkoptu, ciasta na naleśniki i gofry. Najbardziej uniwersalna spośród wszystkich rodzajów mąk, a jej wysoka jakość przekłada się na efekt końcowy potraw mącznych.
- Mąkę pszenną luksusową TYP 500 – jest dobrym wyborem do produkcji domowego ciasta na pierogi, makaron i innych wyrobów cukierniczych. Z pomocą mąki luksusowej przygotujemy idealne kruche ciasto, babki, a także typowe pszenne pieczywo.
- Mąkę pszenną Tradycyjną TYP 550 – niezawodny wybór dla kucharzy i piekarzy, zarówno w domowych warunkach, jak i w profesjonalnych zastosowaniach. Dzięki średniej zawartości glutenu i idealnej strukturze, pozwala osiągnąć perfekcyjne rezultaty w każdej kuchni.
- Makę pszenną uniwersalną TYP 650 - jak sama nazwa wskazuje "uniwersalna"! Spróbujcie nią do zasmażek i zagęszczenia sosów. Nie ma z nią wpadek z wypiekami ;)
- Mąkę żytnią TYP 720 – jeden z podstawowych składników zdrowego chleba na zakwasie, którego aromat będzie rozchodził się dumnie po Waszych domach!
- Mąkę żytnią PYTLOWĄ TYP 980 - Technologia produkcji tej maki sięga już średniowiecza. Od wieków sprawdzona jako doskonała do wypieku podpłomyków, chlebów, prowadzenia zakwasów czy do kiszenia na staropolski żur, niewątpliwie nr jeden w Polsce.
- Mąkę pszenną chlebową typ 750 – idealna do wypieku pulchnego bochenka, ale także rumianych bułeczek, produkcji makaronów, naleśników i ciasta na pierogi.
- Mąkę orkiszową jasną TYP 650 – zdecydowanie bardziej wartościowa, niż klasyczna mąka pszenna. Lekka i uniwersalna.
- Mąkę orkiszową pełnoziarnistą TYP 2000 – znacznie zdrowsza alternatywa dla klasycznej mąki pszennej. Mąka orkiszowa może stanowić podstawę lekkich, zdrowych wypieków, lecz ze względu na widoczną obecność otrąb, wymaga dodatku większej ilości wody.
- Mąkę żytnią razową TYP 2000 – mąka doskonała do dokarmiania naszego domowego zakwasu żytniego, charakteryzuje się wysoką zawartością cennego błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, ze względu na niski stopień zmielenia, warto łączyć ją z innymi rodzajami mąk.
- Mąkę pszeną graham TYP 1850 - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę pszeną pełnoziarnistą - Mąkę pszenną pełnoziarnistą można użyć do wypieku zdrowego, domowego chleba, ciemnych, ziarnistych bułek.
- Mąkę żytnią pełnoziarnistą - Mąkę żytnią pełnoziarnistą można użyć do zdrowych żytnich wypieków, czy panierki.
- Mąkę krupczatkę TYP 450 - Studiując przepis na idealny biszkopt do tortu, z pewnością natkniemy się w nim na dodatek krupczatki. Wymieszanie właśnie tego typu mąki z pszenną jest sekretem udanego wypieku!
- Kasza manna - Używana od wieków! Posiada wiele dobroczynnych właściwości. Kto z nas nie pamięta grysików ;-) ?
- Otręby pszenne/orkiszowe/żytnie - niedoceniony dodatek do pieczenia chleba i pysznych śniadań.
- SEMOLA - zwana też semoliną! Pozwala na uzyskanie sprężystego i nierozpadającego się ciasta. Każdy Pizzerman wie, że nie obejdzie się bez niej przy wyrabianiu ciasta!
- Drożdze suche - dzięki nim każdy rodzaj ciasta równo wyrośnie. Drożdże posiadają wysoką zdolność fermentacji. Są idealne do wypieku ciast, pieczywa, czy pizzy.
- ZAKWAS na chleb razowy TYP 2000 lub TYP 720 - nie sposób nie wspomnieć o pożytecznych właściwościach ZAKWASU, który produkujemy samodzielnie i z wielką troską. Nasz zakwas dokarmiamy systematycznie najwyższej jakości mąką żytnią, dzięki czemu mamy pewność, że domowe chleby będą maksymalnie odżywcze. Otwierajcie razem z nami domowe piekarnie i zarażajcie tym nawykiem najbliższych! Każdy wie, że domowe = NAJLEPSZE!
- Oraz pozostałe: MIGDAŁOWA, GRYCZANA, KOKOSOWA, JAGLANA, ŻYTO KRZYCA, OWSIANA, RYŻOWA, KUKURYDZIANA, Z CIECIORKI.